5 gyanús jel, ami refluxra utalhat

A gyomorsav túltengés vagy más néven reflux ma már sok ember életét megkeseríti.

De mi is az a reflux?

A nyelőcső reflux a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom gyengesége miatt jön létre.A záróizom nem tudja megakadályozni, hogy a gyomorsav visszaszivárogjon a gyomorból. Ennek következménye, hogy a gyomorsav felmarja a nyelőcső nyálkahártyáját.

5 gyanús jel, ami refluxra utalhat

Gyomorégés – a gyomorégés általában étkezés után vagy lefekvéskor jelentkezik. A fekvő helyzettel rosszabb lehet, mert a sav így könnyebben tud a nyelőcsőbe kerülni. 

mature-man-chest-pain-acid-reflux-heartburn-595x240

Savanyú íz a szájban, puffadás– elsőre ezek a tünetek emésztési problémára is utalhatnak, de reflux esetén is előfordulnak.

Böfögés, köhögés, esetleg csuklás– sokaknál a reflux csak ezekben a tünetekben jelentkezik, így elsőre nehéz beazonosítani mi is a konkrét probléma.

Fejfájás– tisztázatlan eredetű fejfájás hátterében is állhat a reflux.

Gombóc érzés a torokban -a reflux lelki oka, hogy valaki nem tudja lenyelni a problémáit vagy nem tud lezárni egy-egy időszakot. Akkor is kialakulhat, ha valaki tartósan magába fojtja a véleményét, sérelmeit vagy nem tudja magát felvállalni.

Mi tehetünk reflux ellen?

A lelki okok kezelése mellet a reflux esetében szükség van a táplálkozás megváltoztatására. Célszerű az állati fehérjét, tejet, tejterméket, lisztes ételeket, cukrot visszafogni. Mivel a tünetek kávé, illetve alkoholfogyasztás után fokozódhatnak, így ezeket is érdemes kerülni. Néhány esetben segítséget nyújthat, ha erősebben sózzuk az ételeket.

Reflux esetén szükség van a szervezet lúgosítására vagyis a sav-bázis egyensúlyának a visszaállítására. Ebben segítséget nyújthatnak a kálciumtartalmú termékek, de szükség lehet emésztésjavításra, stresszoldára is.

A gyógyteák is segíthetnek ebben az esetben, különösen a csalán, kamilla, zsálya, cickafark.

Rádóczi Edina

Természetgyógyász – Fitoterapeuta / Kinesio Tape Terapeuta

Biorezonanciás állapotfelmérés, kezelések

Kinesio Tape / Acu Tape (kineziológiai szalag) felhelyezés, kezelés

www.biogyogyaszat.hu

FacebookTwitterGoogle+TumblrTovábbi megosztás