A civilizált éhség és szomjúság

Állapotfelmérésem során egyre többször ütközöm abba a problémába, hogy a páciensek nem isznak megfelelő mennyiségű vizet. Elmondásuk alapján egyszerűen nem érzik magukat szomjasnak. Ezzel szemben szinte mindig éhesek és a nap folyamán sóvárognak valamilyen étel után, de hiába esznek valahogy sosem érzik magukat jóllakottnak.

De mégis mi lehet a baj? Miért nem vagyunk szomjasak? És tényleg éhesek vagyunk amikor éhségérzetet érzünk?

Ahhoz, hogy ezt megvizsgáljuk először is le kell tisztázni néhány fogalmat.

Mi a különbség éhség és étvágy között?

A civilizáció fejlődésével szervezetünk természetes ösztönei megváltoztak. Manapság hatalmas mennyiségben áll rendelkezésre élelmiszer – legalábbis a fejlődő országokban. Régebben, amikor élelemben még inkább szűkösség volt és jobban meg kellett dolgoznunk a napi betevőért még természetes éhséget éreztünk. Az éhség az étel utáni természetes vágy. Manapság azonban inkább étvágyat érzünk éhség helyett, melyet úgy is meghatározhatnánk, mint természetellenes vágyat, szenvedélyes sóvárgást az étel után.

étvágy

Miért van ez így?

A természetes éhséget a civilizáció fejlődésével sikerült elrontanunk. Életünknek lett egy meghatározott ritmusa, kialakultak szokások, melyekkel étkezéseinket inkább az órához igazítjuk nem éhségérzetünkhöz – gondolok itt a reggelire, ebédre, vacsorára. Sőt, sokaknál ez inkább reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora és napközbeni nassolás szakaszokból áll. Ami ha közelebbről megvizsgáljuk, akkor valljuk be, hogy ez egész napos evést jelent.

Ezen kívül a mai órához kötött világban mindezt sietve is tesszük. Vagyis sokat eszünk és gyorsan.

Mi ennek a következménye?

Amennyiben a szervezetet egy géphez hasonlítjuk, úgy a sok fűtés és a sok szén idő előtt elkoptatja a gépet és eltömíti ártalmas salakkal. Ha körülnézünk a társadalomban, akkor ennek következményét láthatjuk is, hiszen minden második ember súlyproblémákkal küzd és a lerakódott salakanyagoknak köszönhetően több fajta betegséggel is.

Mi a helyzet a szomjúsággal? Miért nem érezzük magunkat szomjasnak?

A természetes szomjúságérzet az, amikor tiszta vizet kívánunk. A legtöbb esetben manapság előbb kívánunk meg egy pohár üdítőt, ásványvizet, vagy akár egy kis sört, mint vizet. De sok esetben miután az előbb említett italokkal próbáltuk enyhíteni látszólagos szomjúságunkat, a végén mégis csak egy pohár víz oldja meg a problémánkat.

Sajnos a természetes szomjúság érzetét is sikerült már elrontanunk és sok esetben amikor éhesek vagyunk vagy sóvárgunk valami után a háttérben a szomjúság áll.

szomjúság

Mi a megoldás?

A vízfogyasztás terén azt szoktam javasolni a pácienseimnek, hogy egy kis időre tegyenek félre minden “vízhelyettesítőt” és kezdjenek el jó minőségű, tiszta vizet fogyasztani. Először ezt tudatosan kell megtenniük minden nap akár kortyonként, akár poharanként. Már létezik olyan mobil alkalmazás is, ami segítséget nyújt a folyadékfogyasztás kontrollálásban. Egy-két hét után általában a természetes szomjúságérzés visszatér. És utána teljesen természetessé válik a vízivás.

Az étkezés területén pedig jobb, ha az étkezéseinket nem az órához, hanem éhségérzetünkhöz igazítjuk. Sokat segíthet akár egy rövid böjtkúra, amikor nem telítjük folyamatosan a szervezetünket, hanem adunk egy kis időt a salakanyagok távozására. Ez nemcsak könnyebbé teszi a szervezet működését, de segít különbséget is tenni az éhség és étvágy között. Így természetes éhségérzetünket is visszanyerhetjük.

Rádóczi Edina

Természetgyógyász-Fitoterapeuta

Biorezonanciás állapotfelmérés, kezelések

www.biogyogyaszat.hu

FacebookTwitterGoogle+TumblrTovábbi megosztás

Gluténmizéria – gluténérzékenység a gyakorlatban

A napi munkám során egyre többször kerül elő a gluténérzékenység témája. Nem véletlenül, hiszen az állapotfelmérések során szinte minden 10 emberből 8 -at érint ez a probléma. És sokszor olyan tünetek hátterében is a glutén állhat, amit elsősorban nem ezzel hozunk összefüggésbe.

De mi is az a glutén?

A glutén egy fehérje, ami gabonákban fordul elő. A latin gluten – ragasztó – szóból származik. Nem véletlenül. Ez az ugyanis, ami “összeragasztja” a gabonából készült termékeket. Persze mondhatnánk, hogy nagyanyáink is ettek gabonából készült termékeket, kenyeret és nekik nem volt gluténérzékenységük. Az a helyzet, hogy az utóbbi 40 évben a nagyüzemi termelés következtében olyan gabonát termesztenek, amelynek gluténtartalma negyvenszerese a nagyanyáinkénak. Ezt a mennyiséget azonban sokunk szervezete már nem tolerálja.

Mit csinál  glutén a szervezetünkben?

Ha gluténtartalmú élelmiszert fogyasztunk a glutén a gyomorban különböző fehérjékre bomlik. Azonban ezt a fehérjét nem tudjuk jól megemészteni a bélrendszerünkben és lerakódik a bélfalon. Az immunrendszerünk érzékeli a lerakódást és riadót fúj majd támadást indít a vékonybél fala ellen. Ennek a támadásnak az eredménye lehet a hasi fájdalom, hányinger, hasmenés, székrekedés is. A szervezet további gyulladást keltő sejteket bocsát ki az adott területen, itt azonban hosszú távon sérülnek a vékonybél szövetei és a bél fala átjárhatóvá válik. Ezt nevezzük áteresztő bél szindrómának.

what-is-gluten-allergy

Mit okoz, mivel hozható összefüggésbe a glutén?

A glutén elsősorban emésztési problémákat, hasi panaszokat okozhat, de jelentkezhet akár bőrkiütés formájában is. Mivel a glutén olyan fehérjékre bomlik, melyek képesek átjutni a vér-agy gáton, így felfokozott állapotot is tud okozni, hiperaktívak is lehetünk. De okozhat fejfájást, migrént, álmatlanságot, túlsúlyt,  figyelemhiányt és szorongást is.

Hogyan mutatható ki a gluténérzékenység?

A gluténérzékenység általában vérteszttel kimutatható. Bár én egyre több olyan pácienssel találkozom, akiknél a teszt negatív lett, de a biorezonanciás állapotfelmérés során az látszik, hogy tényleg lehet érzékenységük és a tüneteket is produkálják. Persze a puding próbája az evés. Ilyen esetben 2-3 hetes gluténmentes étkezést szoktam javasolni és ha a tünetek enyhülnek vagy megszűnnek, akkor beigazolódhat a gluténérzékenység.

Megszabadulhatunk a gluténérzékenységtől?

A gluténérzékenységtől meg lehet szabadulni. Megfelelő táplálkozással és a szervezet megfelelő tisztításával, bélflóra helyreállításával és a szervezet egyensúlyának visszaállításával magunk mögött hagyhatjuk a gluténérzékenységet a tüneteivel együtt.

Rádóczi Edina

Természetgyógyász-Fitoterapeuta

Kinesio Tape terapeuta

Biorezonanciás állapotfelmérés, kezelések

Kinesio Tape terápiák

www.biogyogyaszat.hu

 

Bütyök kezelése műtét nélkül?

Sok nő szenved a legtöbb esetben teljesen fájdalommentes ortopédiai elváltozástól, a bütyöktől vagy latin nevén hallux valgustól.

De mi is az a bütyök?

A bütyök nem más, mint a nagylábujj komplex elváltozása. A nagylábujj a kislábujjak felé befelé fordul, ez által a láb belső oldalán lévő ízület helyzete megváltozik.

20pair-Silicone-Bunion-Big-Foot-Care-Toe-Spreader-Eases-Hallux-Valgus-Guard-Silicone-Foot-Mate-Health

Mitől alakulhat ki bütyök?

A legtöbb esetben a bütyök oka a nem megfelelő lábbeli, szűk, magas sarkú cipő. Éppen ezért jellemzőbb ez az elváltozás a nők körében.De örökletes is lehet a kialakulása és az sem mindegy, hogy milyen lábformával rendelkezünk.

Mi a baj a bütyökkel?

A bütyök nem csak esztétikai problémát jelent. Ugyanis könnyen begyulladhat, kipirosodhat és ez fájdalommal járhat. Ezen kívül a megváltozott lábfej miatt a testtartásunk, járásunk is változhat, amely kihathat az egész szervezetünkre, mozgásszervünkre. A bütyökre hajlamosító tényező lehet a lúdtalp is. Ez utóbbi következménye lehet a hát- és derékfájdalom, térd- és bokaproblémák.

Mit tehetünk a bütyökkel?

Fontos, hogy a kezeljük a bütyköt, akkor is, ha nem okoz fájdalmas tüneteket. A legjobb, ha megfelelő lábbelit választunk és rendszeresen tornáztatjuk lábunkat. Műtéti beavatkozás helyett megoldás lehet a kineziológiai szalaggal végzett korrekciós terápia is. Ebben az esetben fontos, hogy megfelelően képzett szakember helyezze fel a szalagot a megfelelő bütyökkorrekcióhoz. A korrekció több hetet vehet igénybe, de a szalagok nem befolyásolják a mindennapi életet és szinte észrevehetetlenül fejtik ki hatásukat.

kinesio-tape

Rádóczi Edina

Természetgyógyász-Fitoterapeuta

Biorezonanciás terapeuta

Kinesio Tape terapeuta

www.biogyogyaszat.hu

Nehezen szabadulsz a náthától? Így gyorsítsd fel a gyógyulást!

Az elmúlt hetekben több olyan ismerősömmel, páciensemmel találkoztam, akik arra panaszkodnak, hogy a megfázásuk sokkal tovább tart, mint korábban. Eddig pár nap alatt túl voltak a meghűléses megbetegedéseken, de most akár 2 hétig is elhúzódhatnak a kellemetlen tünetek. Ezért összeszedtem néhány dolgok, amellyel gyorsabban szabadulhatunk köhögéses, orrfolyásos tüneteinktől.

Hogyan gyorsíthatjuk fel a gyógyulást?

Maradj otthon, ha náthás vagy! – sokan, ha megfáznak és náthásak lesznek, akkor is közösségbe mennek. Főként a munkából nem szeretünk kimaradni. Pedig ilyenkor nem csak a többieket fertőzhetjük meg, de magunkat is rosszabb állapotba juttathatjuk. Ha pár napig gondoskodunk magunkról nyugodt környezetben sokkal gyorsabban gyógyulhatunk.

Jap-Flu

Diétázz! – első hallásra nem tűnhet úgy, hogy az étkezés összefüggésben lehet a náthával. Pedig két okból is érdemes ilyenkor figyelni arra, hogy mit eszünk. Az egyik, hogy vannak olyan ételek, amelyek kedveznek a baktériumok, gombák, vírusok felszaporodásának. A cél pedig az, hogy ezektől minél hamarabb megszabaduljunk. A másik ok, hogy amíg a szervezetünk az emésztéssel van elfoglalva, addig az öngyógyító, regeneráló folyamatait lelassítjuk, háttérbe szorítjuk. Ha náthás vagy egyél inkább zöldséges, kímélő ételeket.

Igyál sok folyadékot! – erről sokan megfeledkeznek egy nátha során. Sokszor nem is igazán kívánják a folyadékot. Pedig a szervezet méregtelenítésében nagy szerepe van a víznek. Nátha esetén is érdemes a napi  1,5-2 liter vizet elfogyasztani. Ez kiegészíthető gyógynövényes italokkal, gyógyteákkal is.

Erősítsd az immunrendszered! – ahhoz, hogy minél előbb felgyógyulj érdemes valamilyen vírus, gomba, baktériumölő készítményt fogyasztani. Ilyenek például a grapefruitmag csepp, ezüstkolloid vagy az olajfalevél. Nátha esetén jól jöhetnek a C vitamin tartalmú gyógynövények, mint a csipkebogyó vagy a homoktövis. A méhészeti termékekkel is erősíthetünk, a méz, a propolisz mind segít a nátha leküzdésében és az immunerősítésben.

A köhögést is csillapíthatjuk kakukkfű teával, lándzsás útifű sziruppal is.

1375

Pótold a vitaminokat! – Nátha esetén nagyon fontos a C és a D vitamin pótlás. Mindkettő immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatású. Folyamatos szedésükkel nem csak kezelhetjük, de meg is előzhetjük a náthát.

Használd az aromaterápiát gyógyulásodban! – Az  orrfolyás mielőbbi megszüntetésére, az arcüreg tisztítására inhalálj kamillafőzettel. A lakásban párologtass citromfű, narancsvirág, eukaliptusz illóolajat. Azon kívül, hogy megölik a kórokozókat segítenek az orrduguláson is.

Rádóczi Edina

Természetgyógyász-Fitoterapeuta

Kinesio Tape terapeuta

Biorezonanciás állapotfelmérés, kezelések

Kinesio Tape kezelések

www.biogyogyaszat.hu

5 gyanús jel, ami refluxra utalhat

A gyomorsav túltengés vagy más néven reflux ma már sok ember életét megkeseríti.

De mi is az a reflux?

A nyelőcső reflux a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom gyengesége miatt jön létre.A záróizom nem tudja megakadályozni, hogy a gyomorsav visszaszivárogjon a gyomorból. Ennek következménye, hogy a gyomorsav felmarja a nyelőcső nyálkahártyáját.

5 gyanús jel, ami refluxra utalhat

Gyomorégés – a gyomorégés általában étkezés után vagy lefekvéskor jelentkezik. A fekvő helyzettel rosszabb lehet, mert a sav így könnyebben tud a nyelőcsőbe kerülni. mature-man-chest-pain-acid-reflux-heartburn-595x240

Savanyú íz a szájban, puffadás– elsőre ezek a tünetek emésztési problémára is utalhatnak, de reflux esetén is előfordulnak.

Perut-buncit1

Böfögés, köhögés, esetleg csuklás– sokaknál a reflux csak ezekben a tünetekben jelentkezik, így elsőre nehéz beazonosítani mi is a konkrét probléma.

coughing-girl

Fejfájás– tisztázatlan eredetű fejfájás hátterében is állhat a reflux.

migrain

Gombóc érzés a torokban -a reflux lelki oka, hogy valaki nem tudja lenyelni a problémáit vagy nem tud lezárni egy-egy időszakot. Akkor is kialakulhat, ha valaki tartósan magába fojtja a véleményét, sérelmeit vagy nem tudja magát felvállalni.

torok

Mi tehetünk reflux ellen?

A lelki okok kezelése mellet a reflux esetében szükség van a táplálkozás megváltoztatására. Célszerű az állati fehérjét, tejet, tejterméket, lisztes ételeket, cukrot visszafogni. Mivel a tünetek kávé, illetve alkoholfogyasztás után fokozódhatnak, így ezeket is érdemes kerülni. Néhány esetben segítséget nyújthat, ha erősebben sózzuk az ételeket.

Reflux esetén szükség van a szervezet lúgosítására vagyis a sav-bázis egyensúlyának a visszaállítására. Ebben segítséget nyújthatnak a kálciumtartalmú termékek, de szükség lehet emésztésjavításra, stresszoldára is.

A gyógyteák is segíthetnek ebben az esetben, különösen a csalán, kamilla, zsálya, cickafark.

Rádóczi Edina

Természetgyógyász – Fitoterapeuta / Kinesio Tape Terapeuta

Biorezonanciás állapotfelmérés, kezelések

Kinesio Tape / Acu Tape (kineziológiai szalag) felhelyezés, kezelés

www.biogyogyaszat.hu

Mire jó a kinesio tape, vagyis a kineziológiai szalag?

2018. januárjától új szolgáltatással várok mindenkit természetgyógyászati kezelőmbe. Ez pedig nem más, mint a színes, kineziológiai tapaszokkal végzett kezelés, más néven Kinesio Tape vagy Acutape technika.

Mi az a kinesio tape / acutape kezelés?

A kinesiotaping (kineziotéping) technikát az 1970-es években egy japán orvos – kiropraktőr, Dr. Kenzo Kase fejlesztette ki. A tevékenysége során főként ízületi és izomsérült páciensekkel foglalkozott, akiknek az addig megszokott módon történő kezelésével nem volt elégedett. A hagyományos módszer szerint a sérült végtagokat feszes kötéssel kellett rögzíteni, pihentetni, hűteni. Így azonban a sérülések több héten keresztül és lassan gyógyultak. Ezért kifejlesztett egy olyan technikát, a kinesio tape technikát, mely a gyógyulás idejét nagy mennyiségben lecsökkenti.

Hogyan működik a kinesio tape / acutape technika?

A kinesio tape technikában rugalmas kineziológiai szalagokat használunk, melyet a sérült területre ragasztunk. Egy sérülésnél ugyanis az adott területen folyadék gyülemlik fel, a terület megduzzad, fájdalmas lesz. E miatt általában ezt a részt kíméljük, nem mozgatjuk. Ez azt eredményezi, hogy a folyadékgyülem lassabban szívódik fel a lelassult keringés miatt és a gyógyulás lassú lesz. Ezzel szemben a kineziológiai tapasz megemeli a sérült területen a bőrt, így nagyobb helyett biztosít a vér- és nyirokkeringésnek, a szövet újjáépítéséhez. A szalagokkal mozoghatunk is, így a sérült terület mozgásban marad. A kinesio tape segítségével gyorsabb gyógyulást érhetünk el.

kinesio-tape

Miben segít a kinesio tape, a kineziológiai tapasz?

 • segíti a helyi vér- és nyirokkeringést, így a szövetek regenerációja gyorsabb, a gyulladás gyorsabban elmúlik
 • helyi fájdalomcsillapító idegsejteket aktivál
 • támogatja az ízületeket, izmokat, javítja az izomfunkciót
 • öngyógyító folyamatokat serkent

Ki helyezhet fel kinesio tape-et, kineziológiai tapaszt?

Tapaszt csak egészségügyi előképesítéssel rendelkező, tape- képzést végzett szakember helyezhet fel. A kinesio tape-ben nincs hatóanyag. Eredményt csak a megfelelő és szakszerű felhelyezéssel érhetünk el.

Milyen problémákban segít a kinesio tape terápia?

 • akut és krónikus izom – és ízületi sérülések
 • részleges és teljes ficamok, szakadások
 • kopások, húzódások, zúzódások, rándulások, izomgörcsök
 • duzzanatok, ödémák
 • vénagyulladások, kisebb mértékű visszeresség
 • hegek, véraláfutások
 • fájdalomcsillapítás
 • gyulladáscsökkentés

20171216_194516 20171216_194552

Különösen hatékony az alábbi esetekben:

 • váll: fájdalom, vállízületi panaszok, kopott, ropogó vállízület, befagyott váll, íngyulladás, ficam
 • nyak: izomfájdalom, ülőmunka okozta merevség, ferdenyak, tarkóba sugárzó fájdalom, 
 • hát: váll – hátfájdalom, fejfájás, lapockafájdalom, hátfájás, derékfájás, sérv
 • teniszkönyök, golfkönyök,
 • csukló alagút szindróma
 • kopott térdízület, fájdalom, keresztszalagok szakadása
 • fájó bokaízület, ficam, bokaszalag szakadás, Achilles ín gyulladás, szakadás, vádli fájdalma, sarokcsont gyulladás
 • bütyök
 • menstruációs hasi és deréktáji panaszok
 • rossz testtartás
 • ödéma, duzzanat, véraláfutások
 • ízületi, izomfájdalmak

Várok mindenkit szeretettel új és meglévő szolgáltatásaimra!

Rádóczi Edina

Természetgyógyász – Fitoterapeuta

Kinesio Tape terapeuta

Biorezonanciás állapotfelmérés, kezelések

Kinesio Tape felhelyezés, kezelés

www.biogyogyaszat.hu

9 fontos téli egészségmegőrző tanács

A tél a Víz elemhez tartozó évszak. Ehhez az elemhez a Vese és a Húgyhólyag szerveink kapcsolódnak. A Vese a kínai orvoslás szerint fontos szerepet lát el. Ugyanis a vesénk tárolja azt az energiát, melyet fogantatásunkkor kapunk és szükségesek a szervezetben lejátszódó élettani folyamatokhoz. Így a vesét érdemes óvni. Sajnos a mai stresszes, rohanó világban, éppen a vesénk működését borítjuk fel a legjobban. A veséken található mellékvesék termelik az úgynevezett stresszhormonokat és amennyiben ez a szervünk kimerül, úgy mi is „lemerülhetünk.”

Nézzük meg milyen természetes módszerekkel segíthetjük télen is Vesénk és Húgyhólyagunk megfelelő működését!

 1. Tartsuk melegen a derekunkat, talpunkat, nyakunkat. Ezzel is megvédhetjük ezeket a szerveinket. Sokan hajlamosak télen is könnyelműen felöltözni.

 westin-hotel-heavenly-in-flight-blanket-HB-121-DEL-GY_xlrg

 1. Igyunk megfelelő mennyiségű folyadékot. Télen is fontos szerepe van a víznek, de ilyenkor ihatunk több meleg italt is, például teát. Javasolt a zöld tea és a gyógyteák fogyasztása.

 

 6267111121053024_forro_italok

 1. Fogyasszunk több meleg ételt és főként olyanokat, melyek erősítik a vesét és a húgyhólyagot. Ilyenek a bab, borsó, hajdina, köles, árpa, zeller, cékla.

 depositphotos_79110560-stock-photo-groats-from-millet-buckwheat-and

 1. Kerüljük a szervezet savasodását okozó ételek túlzott fogyasztását. Nem csak nyáron, de télen is mellőzzük amennyire lehet a cukros, lisztes és húsos ételeket. Fogyasszunk télen is sok zöldséget, gyümölcsöt.

 gR2ktkqTURBXy83OGVkNWQwNjQyOTcxMzlkNjA1MGJhYWNkZmIyMTllZS5qcGVnkZMFzQMUzQMU

 

 1. Ha testi problémánk van télen, kezelésükre is vegyünk igénybe természetes megoldásokat. Például felfázás esetén a hasra helyezve vagy fülfájás esetén a fülre, a hagymapakolás hatásos lehet. Húgyúti gyulladásoknál a tőzegáfonyás készítmények segíthetnek hatékonyan vagy a vízhajtó – gyulladáscsökkentő gyógyteák, úgy mint, a csalán, zsurló vagy medveszőlő tea.

 5

 1. Fokhagymát, vöröshagymát, almaecetet együnk minden nap. Nagyon jó antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatásuk van. A téli időszakban jól jöhet.

 

 3feecaa9d54ff7c870a00ef6c62289a91b35f92c

 1. Főzéskor is használhatunk olyan fűszereket, melyek segítenek az egészség megőrzésében télen is. Ilyenek a fahéj, a kakukkfű vagy a gyömbér.

 tea_1

 1. És persze télen is nagyon fontos a rendszeres testmozgás!

teli-es-nem-csak-teli-depresszio-ellen-mozgas

9. Pihenjünk, relaxáljunk, szánjunk magunkra időt! Télen még fontosabb az “énidő”, hiszen ilyenkor hajlamosabbak vagyunk magunkba fordulni. Fejlesszük, erősítsük magunkat a téli időszakban is.

relaxáció

Rádóczi Edina

Természetgyógyász – Fitoterapeuta

Biorezonanciás állapotfelmérés, kezelések

Természetes alapú terápiák

www.biogyogyaszat.hu

 

Ösztrogéndominancia – a női betegségek okozója?

A szervezetünk hormonrendszere érzékeny “műszer”.  Sok minden felboríthatja a működését. Nők esetében két meghatározó hormon van, mely nagyban hozzájárul a megfelelő működéshez. Ezek az ösztorgén és progeszteron nevű hormonok.

Miért fontosak ezek a hormonok?

Az ösztorgén és a progrszteron nevű hormonok számos folyamatot szabályoznak a női szervezetben. Ha ennek a kettőnek az aránya felborul, akkor különböző tünetek jelenhetnek meg. A legnagyobb gondot az okozza, ha az ösztorgén nevű hormon a progeszteron hormonhoz képest túlsúlyba kerül. Ezt nevezzük ösztrogéndominanciának.

Mik lehetnek az ösztrogéndominancia okai?

Vannak olyan szintetikus vegyületek, melyek utánozzák az ösztrogén hormon felépítését és bejutva a szervezetbe úgy is viselkednek. Plusz ösztrogén juthat be a szervezetünkbe az ivóvízzel. Az elmúlt évtizedekben nagyon elterjedt a nők gyógyszeres fogamzásgátlása. Ezeknek a gyógyszereknek és más vegyi anyagoknak a maradványai sajnos már a vízben is megjelennek. Szintén ösztrogéndominanciát okozhatnak a különböző állati termékek is. Mivel az állattartásban az a cél, hogy minél több tejet adjon, így ennek megfelelő kezelést kaphatnak az állatok. Ezek a kezelésnél használt anyagok és maradványaik sajnos a belőlük készült termékekben is jelen lehetnek. De lehetnek ehhez a hormonhoz hasonló vegyületek különböző ételekben is.

hormonegyensuly

Mit okozhat az ösztrogéndominancia?

Az ösztrogéndominancia következményei lehetnek a különböző menstruációs zavarok, fájdalmas menstruáció, a cisztás petefészek, a különböző miómák. De az ösztrogéndominancia számlájára írhatóak a korai menopauzás tünetek, inzulinrezisztencia, pajzsmirigy elváltozások és egyes esetekben a meddőség is.

Mi lehet tenni az ösztrogéndominanciával?

Célszerű megfelelő – reverz ozmózissal tisztított – vizet fogyasztani és lehetőleg kerülni az olyan élelmiszereket, melyek sok adalékanyagot, tartósítószert tartalmaznak. Segíthetnek az úgynevezett fitoösztrogének is. Ezek teljesen természetes ösztrogének, melyek gyógynövényekben találhatóak és képesek a felborult egyensúlyt helyreállítani. Ilyenek a mexikói jam gyökér vagy a barátcserje.

Válzotókori tüneteknél illetve megelőzésében segíthet a szervezet méregtelenítése, a rendszeres mozgás és stresszoldás. Ajánlott a D vitamin, E vitamin és a flavonoidok rendszeres fogyasztása is.

Rádóczi Edina

Természetgyógyász – Fitoterapeuta

Biorezonanciás állapotfelmérés- kezelések

www.biogyogyaszat.hu

7 természetes keringésjavító

Szív- és keringési problémára számos természetes gyógynövény is a segítségünkre lehet keringésjavító hatása miatt. Nézzük, mi lehet az a 7 gyógynövény, melyek keringésjavítók és segítenek a problémák megelőzésben és kezelésében.

1.Fagyöngy fagyöngy

A fehér fagyöngyből készült gyógytea keringésjavító,  vérnyomáscsökkentő hatású. A benne található hatóanyagok segítenek a magas vérnyomás rendezésében. Figyelem, ez a gyógytea áztatásos módszerrel készül, így figyeljünk oda  a megfelelő elkészítésre! Hatását hosszú távon fejti ki, így érdemes legalább 3 hónapig fogyasztani vérnyomás probléma esetén.

2. Galagonya  galagonya

A galagonya virágos-leveles hajtásaiból forrázásos módszerrel készített gyógyteája jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, mint a magas vérnyomás, szívidegesség, koszorúér megbetegedés. Keringésjavító hatása miatt megelőzésre is megfelelő. Kellemes íze miatt kedvelt gyógytea.

3. Fokhagyma fokhagyma

A fokhagyma az egyik legelterjedtebb fűszernövényünk. Rendszeres fogyasztása nem csak gyulladáscsökkentő hatása miatt javasolt, de immunerősítő, értágító – értakarító és vérnyomáscsökkentő hatása miatt is. Érdemes az étrendünkbe beépíteni. Érelmeszesedés, magas koleszterin szint esetén szinte kötelező a fogyasztása.

4. Ginko Biloba ginko-biloba-facts-1_mini

Az amerikai páfrányfenyő levelét már régóta használják. Keringésjavító hatása miatt főként memóriazavarok, asztma, végtagi vérellátási problémák esetén javasolt. A hajszálerekben, mint ami az agyban, tüdőben és végtagokban van, nagyban javítja a vérkeringést. Memóriazavarok, feledékenység esetén hatékony élénkítő társ lehet.

5. Halolaj  halolaj

A halolajban található Omega 3 és 6 zsírsavak nem csak az érrendszert védik, de segítenek a koleszterin szint rendezésében és az érfalak tisztításában is. Ezen kívül bélrendszeri gyulladásoknál, idegrendszeri problémáknál is alkalmazhatóak. Rendszeres fogyasztásával nagy mértékben csökkenthető a szívbetegségek kockázata.

6. Flavonoidok flavonoidok

A flavonoidok a növények virágában és termésében található, ismert keringésjavító hatóanyagok. Főként a bogyós gyümölcsökben fordulnak elő. Érfalerősítő és vénatonizáló hatásuk van, így érbetegségek esetén segíthetnek, de segítik a szívizom munkáját a vénák átáramlását javítják és gyulladáscsökkentő hatásuk is van.

7. Vadgesztenye geszti

A vadgesztenyéből készült krém készítmények visszeres megbetegedések esetén lehetnek hatásos keringésjavítók.

Rádóczi Edina

Természetgyógyász – Fitoterapeuta

Biorezonanciás állapotfelmérés, kezelések

Természetes alapú terápiák

www.biogyogyaszat.hu

Őszi immunerősítés természetes módszerekkel

Az őszi esős és hűvösebb napokon is szükséges, hogy jó kedvünk legyen, energiaszintünk magas legyen. Így fontos, hogy ebben az időszakban nagy figyelmet fordítsunk arra, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe. A tapasztalatok alapján nyáron nem fordítunk elég figyelmet szervezetünk vitamin- és ásványi anyag ellátottságára, így éppen az őszi időszakra ki is ürülnek a szervezetünkből. Ez igaz a gyermekekre is. Az időjárás változása mellett az iskolai környezet, a nagyobb közösség hatására ők is gyorsabban megbetegedhetnek, így szükséges lehet az immunerősítés.

Mivel erősítsük ősszel immunrendszerünket?

Ahhoz, hogy távol tartsuk magunktól a betegségeket az immunrendszerünket kell megerősítenünk. Az immunerősítésben az egyik lejobb vitamin, a C-vitamin. A C vitamin antioxidáns és immunerősítő hatása nélkülözhetetlen a szervezetünkben zajló fontos folyamatokhoz. A C vitamint fogyaszthatjuk megelőzésként, de már kialakult megbetegedés esetén is sokat segíthet a gyógyulási folyamatban. Mivel a C-vitamin már többféle formában is kapható – kapszula, tabletta, por – minden korosztály megtalálhatja a neki megfelelőt.

A másik immunerősítésre használható vitamin a D vitamin. Magyarország lakosságának nagy része D vitamin hiányos. Pedig ez a vitamin gyulladáscsökkentő, a csontok vitaminja és hiánya csontritkuláshoz vezet. Tanulmányok bizonyítják a D vitamin influenza ellenes hatását is.

 

o-IMMUNE-SYSTEM-facebook

Mi segíthet még ilyenkor az egészség megőrzésében, immunerősítésben?

Mind a felnőtteknél, mind a gyerekeknél bevált természetes immunerősítő, vírus-, baktérium- és gombaölő a grapefruitmag kivonat. Hatékonyan alkalmazható felsőlégúti problémák kezelésében és megelőzésében, emésztőrendszeri bántalmaknál, de akár aromaterápiában is. Gyermekek esetén különösen fontos arra figyelni, hogy alkoholmentes formában szerezzük be.

Gazdag vitamintartalma, immunerősítő és antioxidáns hatása miatt a homoktövis is a segítségünkre lehet. Magból készült olajának antibakteriális, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása van. A homoktövissel hozzájárulhatunk szervezetünk megfelelő vitaminszintjéhez is.

És ha valamilyen meleg italra vágyunk?

Immunerősítés céljából fogyaszthatunk különböző gyógyteákat is. Az egyik legismertebb ilyen gyógytea a csipkebogyó. A csipkebogyó nem csak C vitaminban gazdag, de tartalmaz A, B, K vitamint és ásványi anyagokat is. A másik, szintén kiváló immunerősítő a kasvirág vagy más néven echinecea. Gyógyteáknál érdemes figyelni a megfelelő elkészítésre, mert vannak olyan teák, melyek áztatásos módszerrel, míg mások forralásos módszerrel készíthetők el. Az elkészítés módja fontos a hatóanyagok megőrzése szempontjából.

A természet tárháza gazdag immunerősítő és betegség megelőző szerekből. Használjuk őket és őrizzük meg egészségünket természetes módszerekkel!

Rádóczi Edina

Természetgyógyász – Fitoterapeuta

Biorezonanciás állapotfelmérés, kezelések

www.biogyogyaszat.hu