Indul az allergia szezon – mit tehetünk ellene

Tavasszal feléled a természet és ezzel egy időben elkezdenek rügyezni, virágozni a fák, bokrok. Szépségük mögött azonban sok embernek kellemetlenséggel is járnak. Ilyenkor ugyanis az allergiásoknak indul az allergia szezon.

Mi is az az allergia?

Az allergia nem más, mint az immunrendszer “elfáradása”. Az immunrendszer ártalmatlan anyagokat a szervezet számára rossznak minősít és felveszi velük a harcot. Túlzott védekező reakciót jelent olyan anyagokkal szemben, melyek normális körülmények között nem váltanának ki reakciót.

Mik indíthatják be ezeket a folyamatokat?

Azokat az anyagokat, melyek beindítják ezt a túlzott védekező reakciót a szervezetben allergéneknek nevezzük. Allergének lehetnek a pollen, állati szőr, atka, penészspórák, élelmiszerek, gyógyszerek, nehézfémek, vegyszerek, de a különböző baktériumok, gombák, vírusok, paraziták is.

allergia

Milyen allergiákat ismerünk?

A legtöbben légúti allergiában szenvednek. Néhány éve a parlagfű allergia a leggyakoribb, de más növény pollenje is kiválthatja a kellemetlen felső légúti tünetekkel járó allergiát.

Az utóbbi időben szintén gyakoriak a különböző étel allergiák. Sajnos ezek sokszor maradnak rejtve, így már csak akkor fedezik fel őket, amikor már különböző elváltozásokat okoznak a szervezetben. A leggyakoribbak a glutén és gabona allergiák, valamint a tejallergiák.

Több emberen jelentkezhetnek kiütéses tünetek. Ebben az esetben kontakt allergiáról beszélünk. Ez azt jelenti, hogy érintkezünk rendszeresen valami olyan anyaggal, melyre érzékenyek vagyunk. Ilyenek lehetnek a fémek, mosóporok, vegyszerek, tisztítószerek, gyógyszerek.

Mit tehetünk az allergia ellen?

Mivel immunrendszerünk 80%-a a bélflóránkhoz kötődik, így érdemes megvizsgálnunk, hogy vajon az anyagcserénk, emésztőrendszerünk mennyire működik jól. Gyermekeknél végeztek egy kutatást, melyből az derült ki, hogy a gazdagabb bélflórájú gyermekeknél kevesebb volt az allergiás tünet, mint a nem megfelelő bélflórával rendelkező társaiknál. A különböző étel allergiák is a bélflórát teszik tönkre. Így, ha allergiás tüneteink vannak érdemes béltisztítást, méregtelenítést és bélflóra helyreállítást végezni. Ezt megtehetjük a lactobacillus, acidophilus és bifidobacteria törzseket tartalmazó probiotikus készítményekkel.

Allergiát okozhat az is, ha bélflóránk mikrobiológiai egyensúlya felborult. Ez azt jelenti, hogy valamelyik rossz bélbaktréium, gomba túlságosan felszaporodik. Egyik leggyakoribb ezek közül a Candida gomba. Ebben az esetben szintén célszerű a szervezet tisztítása és lúgosítása.

Fontos az allergén anyagok kiiktatása az életünkből, étrendünkből. Érdemes több zöldséget, gyümölcsöt, kevesebb állati fehérjét, tejterméket és bőséges mennyiségű vizet fogyasztani. Allergiás időszakban segítségünkre lehetnek a kálciumot, magnéziumot tartalmazó készítmények, az olajfalevelet tartalmazó készítmények, a C vitamin, D vitamin.

Ezek mind csökkenthetik allergiás tüneteinket.

Rádóczi Edina

Természetgyógyász – Fitoterapeuta

Biorezonanciás állapotfelmérés, kezelések

www.biogyogyaszat.hu

FacebookTwitterGoogle+TumblrTovábbi megosztás