Rám nem hat a stressz – Biztos?

Sok embertől hallom, hogy jól vannak, nincs semmi komoly tünetük, így már évek óta nem voltak semmilyen orvosi vizsgálaton vagy más alternatív állapotfelmérésen. Nemrégiben olyan hölggyel is találkoztam, aki legalább húsz éve nem járt egészségügyi szakembernél, mert nem érezte, hogy problémája van, mégis már olyan betegséget állapítottak meg nála, amit nagyon nehéz helyrehozni.

De honnan tudhatjuk, hogy tényleg nem vagyunk betegek?

Én mindenkinek azt szoktam javasolni, akár egészséges, akár egészségtelen életmódot folytat, hogy attól függetlenül, hogy semmilyen testi panasza nincs időnként, legalább évente, végeztessen egy ellenőrző vizsgálatot magán. Hiszen a mai világban, annyi külső hatás éri szervezetünket, amelyek stresszként hatnak ránk, hogy nem is tudhatjuk milyen folyamatok zajlanak testünkben.

De mi is az a stressz?

A stressz szó szerint feszültséget jelent. A stressz témakörével a magyar származású Selye János foglalkozott, aki szerint a stressz nem más, mint a szervezet elhasználódása.  Három fázist különböztetett meg a szervezet szempontjából.

Az első fázis, az úgynevezett alarmreakció. Vagyis, amikor a szervezetet éri egy hatás, akkor az azonnal reagál rá. Ezt nevezhetjük egészséges állapotnak. A szervezet felismeri a számára kedvezőtlen anyagot, hatást és azonnal védekezik.

A második fázis az adaptációs, vagyis a hozzászokás fázisa. A szervezet alkalmazkodik a stressz hatásához, az új helyzethez. Már nem vált ki ugyanaz a dolog erős hatást, mint az első alkalommal, mert a szervezet hozzászokik. Ezt a legalattomosabb fázisnak is nevezhetnénk, hiszen a káros hatások érik szervezetüket, mi pedig nem észlelünk belőle szinte semmit, mert a szervezetünk nem jelez.

A harmadik a kimerülés fázisa. Amikor a stressz túl hosszú ideig áll fenn a szervezet kimerül és károsodik. A szervezetünk már nem áll ellen a stressznek és az immunrendszerünk elkezd szenvedni.

Nézzük ezt egy példán keresztül: amikor első alkalommal próbálunk dohányozni, akkor a szervezetünk hevesen tiltakozik ellene, köhögünk, fulladunk. Ha tovább dohányzunk ezek a heves reakciók elmúlnak és a szervezetet éri a dohányzás káros hatása, de már nem vált ki olyan reakciót, a szervezet hozzászokik. Majd ha már sok éve dohányzunk a szervezetünk szépen lassan kimerül és károsodik és ugyanazok a tünetek jelentkeznek csak már szervi elváltozással, mint a legelső dohányzásunk alkalmával. 

Stress

Mi lehet stressz a szervezet számára?

Igazából bármi, amire szervezetünk reagál. Lehet kórokozó – baktérium, vírus, gomba, parazita. Lehet környezeti méreg, vegyi anyag, allergén anyag, nem megfelelő étel és ital. De stresszként hatnak az érzelmeink és a gondolkodásunk is. Stresszfaktorok lehetnek az alábbiak:

  • Allergének – környezet, étel, érzelmek
  • Baktériumok, vírusok , gombák, paraziták
  • Kémiai anyagok – tisztítószerek, növényvédők, rovarirtók
  • Kiszáradás – kávé, szénsavas, édes üdítők, túlsózás
  • Gyors ételek – íz- és étvágyfokozók, adalék- és színezékanyagok
  • Nehézfémek
  • Munka, pénzügyi problémák
  • Alvás hiánya
  • Tápanyaghiány
  • Lelki állapotok, betegségek, zavarok

De mit tehetünk ellene?

A legjobb, ha igyekszünk elkerülni minden olyan tényezőt, amit csak tudunk és stresszt okoz. Kicsit odafigyelünk a testi – lelki egészségünkre. És érdemes évente legalább egyszer egy ellenőrző vizsgálatot végeztetni magunkon. Ez lehet orvosi vizsgálat, vagy akár természetgyógyászati módszerekkel végzett állapotfelmérés is, akár egy biorezonanciás vizsgálat is. Érdemes időben kiszűrni, hogy a stressz mit okoz a szervezetünkben, akkor, amikor az általa okozott károk még helyreállíthatóak és megelőzhetők.

Rádóczi Edina

Természetgyógyász – Fitoterapeuta

Biorezonanciás állapotfelmérés, kezelések

www.biogyogyaszat.hu

FacebookTwitterGoogle+TumblrTovábbi megosztás