Kullancs – Jobb félni, mint megijedni

Éppen a napokban hallottam egy riportot a rádióban a kullancsokról. Arról volt szó, hogy nagyon elővigyázatosnak kell lennünk, mert a korábbiaknál ellentétben, sajnos nem irtják a  kullancsokat. 

Nem olyan régen egy olyan páciens is megjelent nálam, aki nagy fokú hátfájásra panaszkodott, többször megjárta a kórházat, de nem igazán találtak nála különösebb okot. Azonban amikor megvizsgáltam Lyme kórt  okozó baktériumot láttam a szervezetében, így egyből kikérdeztem, hogy nem csípte-e meg valamilyen bogár. Persze volt csípésnyoma, így orvoshoz irányítottam, ahol megállapították nála a Lyme kórt, így még időben el tudták kezdeni a kezelését.

De miért is veszélyesek ezek a kis élősködők?

A kullancsok egy része agyvelőgyulladást okozó, más része pedig Lyme kórt okozó baktériummal, vagyis Borrelia burgdoferivel fertőzött. Így az emberi szervezettel érintkezve ezek a kórokozók átkerülhetnek testünkbe.

kullancs

Honnan lehet tudni, hogy fertőzött volt-e a kullancs?

Sajnos a vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladás az idegrendszert érintő gyulladásos megbetegedés. Ezzel a vírussal szemben az antibiotikumok hatástalanok. Lyme kór esetén azonban a csípést követő néhány napban kör alakban piros folt jelenik meg a csípés körül a bőrön. Ez néhány nap múlva elmúlhat, de akár a későbbikben halványabban újra megjelenhet.

Ha ezt a tünetet tapasztaljuk magunkon, akkor azonnal forduljunk orvoshoz. Ugyanis, ha nem kezelik a Lyme kór részleges mozgásképtelenséget, szívritmuszavart, idegrendszeri zavarokat okozhat.

Terjeszthetnek-e más betegséget is?

Igen, a kullancsok a tibola nevű kórt is terjeszthetik. Ebben az esetben a kullancs a fejbőrbe ágyazódik be. Pár nap után jelentkezhet rossz közérzet, fáradékonyság, izomfájás. A csípés helyén hólyag keletkezik és ezen a területen a haj is kihullik. A tibola a Lyme kórhoz hasonlóan szintén kezelhető.

Hogyan előzhetjük meg a kullancscsípést?

Időben készüljünk fel, akár egy kirándulásra vagy nyaralásra. Vigyünk magunkkal kullancsriasztó készítményeket és rendszeresen vizsgáljuk át magunkat. Ha háziállatunk van, rendszeres ellenőrzés nála sem árthat, hiszen hordozhat kullancsot.

Ha már felfedeztük, hogy kullancsunk van, akkor pedig semmiképpen ne használjunk semmilyen ártó anyagot, vagy rosszul kialakított csipeszt. A legjobb, ha ebben az esetben szakemberhez fordulunk, aki biztonságosan el tudja távolítani.

Rádóczi Edina

Természetgyógyász – Fitoterapeuta

Biorezonanciás állapotfelmérés, kezelések

www.biogyogyaszat.hu

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrTovábbi megosztás