Lábdagadás, duzzadt csomók – Nyirokproblémák

Egyre többször találkozom nyirokrendszeri problémákkal. A mai modern és mozgás nélküli életmód következményeként nyirokrendszerünk működése felborulhat.

Mi a nyirokrendszer és mi a feladata?

A nyirokrendszer fő feladata, hogy a szervezetben megjelenő káros anyagokat elszállítsa, de jelentős szerepe van az immunitásban is, a külső betolakodók elleni védekezésben. Ezen kívül a só- és vízháztartás szabályozásában is részt vesz.

Miből áll a nyirokrendszer?

A nyirokrendszer nyirokerekből és nyirokcsomókból áll. A nyirokerek egy része a vénás rendszerrel párhuzamosan fut a szervezetben, de ezektől függetlenül is jelen vannak. Mielőtt a nyirok – vagy más néven szövetközti testfolyadék – a vénás rendszerbe ömlik a nyirokcsomók feladata, hogy apró szűrőként megtisztítsák. A nyirokcsomók borsónyi vagy babnyi nagyságúak és átlagosan 500 található belőlük.

iStock_000002370900_Large-56a5c5513df78cf77289d8fa

Mi történik, ha a nyirokrendszer valamelyik része károsul?

Ha a nyirokrendszer elégtelenül tölti be a szerepét annak következménye, hogy a nyirokerek megsérülhetnek, vagy a nyiroknedv halmozódhat fel. Ennek következményeként a folyadék kilép a szövetek közötti területre és így létrejön a nyiroködéma, az adott testrész duzzanata.

Mitől lehet nyiroködéma?

Egyik oka lehet a mozgásszegény életmód, így a nyiroködéma enyhe formája rendszeres testmozgással jól kezelhető.

Vitaminhiány is okozhatja az immunrendszer nem megfelelő működését. Kalcium és D vitamin hiányában sokkal nehezebben látja el a feladatát.

A nyirokrendszerünk, mivel a káros anyagok szűrőjeként is működik, előfordul, hogy telítődik méreganyagokkal, így szükségessé válhat a nyirokrendszer tisztítása. Ebben nagy segítségünkre lehetnek a zöld élelmiszerek.

A hibátlan működésért és a nyiroködéma megelőzésére a rendszeresen végzett légző- és tornagyakorlatok segítenek.

Mi a helyzet a duzzadt nyirokcsomókkal?

A nyirokcsomók megduzzadásában rövid ideig vagy hosszantartó gyulladások játszhatnak szerepet.  Ebben az esetben a nyirokcsomók hirtelen duzzadnak meg és tapintásra fájdalmasak lehetnek. A gyulladás oka lehet bakteriális, gombás vagy vírusos fertőzés. A gyulladás okának kezelésével az elváltozás is megszüntethető. Nyirokcsomó duzzanat esetében érdemes a csomó körüli szerveket vizsgálni, mert azok gyulladása is okozhatja a megnagyobbodást.

Előfordul, hogy a nyirokcsomók más betegségek következményeként jelennek meg, így mindig érdemes kivizsgáltatni.

A nyirokrendszer normál működésénél a rendszeres megelőzés és karbantartás a legfontosabb. Ez pedig egészséges táplálkozással és rendszeres mozgással megoldhatók.

Rádóczi Edina

Természetgyógyász-Fitoterapeuta

Biorezonanciás állapotfelmérés, kezelések

www.biogyogyaszat.hu

FacebookTwitterGoogle+TumblrTovábbi megosztás