Növényi csodaszerek, a flavonoidok

Manapság sokat lehet hallani a flavonoidokról és csodás hatásaikról.

De mégis mik azok a flavonoidok?

A flavonoidok a növények virágjában és termésében megtalálható festék- és hatóanyagok. A növényvilágban nagyon elterjedt vegyületek. A növények a saját maguk védelmére termelik a flavonoidokat, melyek elsősorban a káros sugárzás és a növényi kórokozókkal szembeni védelmet biztosítják a növényi sejteknek.

Milyen hatásai vannak a flavonoidoknak?

A flavonoidoknak az emberi szervezetre is jó hatásai vannak. Dr. Szentgyörgyi Albert bebizonyította, hogy a flavonoidok a májban, a vesében és a mellékvesékben növelik a C vitamin felvételét. 

Hatásai:

  • Antioxidáns, tumor ellenes hatás: ha a szervezet egyensúlya felborul a sejtekben szabad gyökök halmozódnak fel és oxidatív stressz éri a szervezetet. Ez vezethet gyulladásokhoz, korai öregedéshez, rák kialakulásához. A flavonoidoknak a szabad gyököket lekötő, semlegesítő hatásuk van.
  • Immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatás: a szabad gyököket megkötő és semlegesítő hatásuk miatt csökkentik a gyulladást, erősítik az immunrendszert.
  • Érfal erősítő és szívműködést javító hatás: a flavonoidok egyik legfontosabb élettani hatása a kutatások szerint a zsírsav-peroxidációs folyamatok gátlásában van. Ez a folyamat ugyanis a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában játszik szerepet. A flavonoidok javítják a szívkoszorúerekben a keringést és a szívizom vérátáramlását is.
  • Emésztés javító, májvédő, májregeneráló hatás: egyes flavonoidok segítik a májsejtek fehérjeszintézisét, helyreállítását, újraképződését is.

flavonoid

Miben vannak flavonoidok?

A flavonoidokat több gyógynövényben is megtalálhatóak. Ilyenek például az aranyvesszőfű, galagonya, bodza, körömvirág, kamilla, máriatövis, orbáncfű.

De gyümölcsökben is jelen vannak, főként azok héjában, szárában, kocsányában, magjában. Ilyen gyümölcsök a kökény, a ribiszke, áfonya, meggy, földiszeder vagy a kékszőlő héj. 

Érdemes tehát flavonoid tartalmú növényeket, gyümölcsöket, készítményeket fogyasztani, egészségmegőrző, megújító, értisztító hatásuk miatt.

Rádóczi Edina

Természetgyógyász – Fitoterapeuta

Biorezonanciás felémérs, kezelések

www.biogyogyaszat.hu

FacebookTwitterGoogle+TumblrTovábbi megosztás