Ösztrogéndominancia – a női betegségek okozója?

A szervezetünk hormonrendszere érzékeny “műszer”.  Sok minden felboríthatja a működését. Nők esetében két meghatározó hormon van, mely nagyban hozzájárul a megfelelő működéshez. Ezek az ösztorgén és progeszteron nevű hormonok.

Miért fontosak ezek a hormonok?

Az ösztorgén és a progrszteron nevű hormonok számos folyamatot szabályoznak a női szervezetben. Ha ennek a kettőnek az aránya felborul, akkor különböző tünetek jelenhetnek meg. A legnagyobb gondot az okozza, ha az ösztorgén nevű hormon a progeszteron hormonhoz képest túlsúlyba kerül. Ezt nevezzük ösztrogéndominanciának.

Mik lehetnek az ösztrogéndominancia okai?

Vannak olyan szintetikus vegyületek, melyek utánozzák az ösztrogén hormon felépítését és bejutva a szervezetbe úgy is viselkednek. Plusz ösztrogén juthat be a szervezetünkbe az ivóvízzel. Az elmúlt évtizedekben nagyon elterjedt a nők gyógyszeres fogamzásgátlása. Ezeknek a gyógyszereknek és más vegyi anyagoknak a maradványai sajnos már a vízben is megjelennek. Szintén ösztrogéndominanciát okozhatnak a különböző állati termékek is. Mivel az állattartásban az a cél, hogy minél több tejet adjon, így ennek megfelelő kezelést kaphatnak az állatok. Ezek a kezelésnél használt anyagok és maradványaik sajnos a belőlük készült termékekben is jelen lehetnek. De lehetnek ehhez a hormonhoz hasonló vegyületek különböző ételekben is.

hormonegyensuly

Mit okozhat az ösztrogéndominancia?

Az ösztrogéndominancia következményei lehetnek a különböző menstruációs zavarok, fájdalmas menstruáció, a cisztás petefészek, a különböző miómák. De az ösztrogéndominancia számlájára írhatóak a korai menopauzás tünetek, inzulinrezisztencia, pajzsmirigy elváltozások és egyes esetekben a meddőség is.

Mi lehet tenni az ösztrogéndominanciával?

Célszerű megfelelő – reverz ozmózissal tisztított – vizet fogyasztani és lehetőleg kerülni az olyan élelmiszereket, melyek sok adalékanyagot, tartósítószert tartalmaznak. Segíthetnek az úgynevezett fitoösztrogének is. Ezek teljesen természetes ösztrogének, melyek gyógynövényekben találhatóak és képesek a felborult egyensúlyt helyreállítani. Ilyenek a mexikói jam gyökér vagy a barátcserje.

Válzotókori tüneteknél illetve megelőzésében segíthet a szervezet méregtelenítése, a rendszeres mozgás és stresszoldás. Ajánlott a D vitamin, E vitamin és a flavonoidok rendszeres fogyasztása is.

Rádóczi Edina

Természetgyógyász – Fitoterapeuta

Biorezonanciás állapotfelmérés- kezelések

www.biogyogyaszat.hu

FacebookTwitterGoogle+TumblrTovábbi megosztás